ESPGHAN Master Class Evidence Based Medicine Guidelines for ESPGHAN Committee Members and other members actively involved in preparing ESPGHAN guidelines


Application Deadline: 30.10.2016



Registration Fee

Background

The need was detected to offer a course on EBM in general, and evidence-based guideline development in particular for council and committee chairs of ESPGHAN, and potentially for a larger ESPGHAN public.


This first course on evidence-based (EBM) guideline development is offered for council and committee chairs of ESPGHAN


Venue:

NH Hotel Budapest City
Vígszínház u. 3

H-1137 Budapest
Hungary

Course Director: Joan Vlayen (Me ta - http://www.me-ta.eu/medewerkers/joan-vlayen)


ESPGHAN Hosts: Gigi Veereman, Gabor Veres


Application Deadline: October 25, 2016 (Please note the course is limited to 25 delegates)


The following cost will be covered by ESPGHAN:

- there is no registration fee

- Accomodation, catering and social programme

- Travel cost reimbursement up to 350 EUR







We thank our EPP Partners for their support:

For more information on our Education Partner Programme please click on the logos below.


Faculty


Course Director


Joan Vlayen


Joan Vlayen is a physician (1997, University of Leuven) with a specialization in endocrinology (2003) and a certificate of hospital management.

Since 2006 he has been working as an expert at the Belgian Health Care Knowledge Centre (KCE)

where he is involved in several HTA and GCP projects and provides methodological support for literature reviews.

In the past, he has worked for the Belgian Centre for Evidence Based Medicine (CEBAM). He was also member of the GIN and ADAPTE working groups.


Please find fruther information by vititong the Me ta website: http://www.me-ta.eu/medewerkers/joan-vlayen

ESPGHAN Hosts


Gigi Veereman - ESPGHAN General Secretary


Gabor Veres - ESPGHAN Educational Secretary
 



Programme


DAY 1 -    FRIDAY NOVEMBER 18TH

Welcome  and buffet lunch from 13.00 onwards

14.00 -14.45    Introduction to EBM and EB guidelines (plenary; 45 min)
14.45 -15.30  Introduction to systematic reviews (plenary; 45 min)
15.30- 16.30    Workshop quality appraisal: systematic reviews (2 small groups; 1 hour)
16.30 – 16.45 coffee break
16.45– 17.30 Introduction to RCTs (plenary; 45 min)
17.30 -  18.30 Workshop quality appraisal: RCTs (2 small groups; 1 hour)
19:00 Social activity and Dinner


DAY 2 - SATURDAY NOVEMBER 19TH


8.30 – 9.15   Introduction to diagnostic studies (plenary; 45 min)
9.15 - 10.15 Workshop quality appraisal: diagnostic studies (2 small groups; 1 hour)
10.15 – 10.30 coffee break
10.30 -11.15  Introduction to observational studies (plenary; 45 min)
11.15 -12.15  Workshop quality appraisal: observational studies (2 small groups; 1 hour)
 12.15-13.15 Lunch  
13.15 - 14.15  Introduction to GRADE methodology (plenary; 1  hour)
14.15 - 15.15 Workshop GRADE: 3 small groups, 1 hour
15.15 -15:30 plenary wrap-up , questions
Closure 15:30 : coffee – small sandwiches
Departures



Please find follwing the Event Report on the ESPGHAN EBM Master Class 2016l:

We thank our EPP Partners for their support:
For more information on our Educational Partner Programme please click on the logos below.